Wat is verzuring eigenlijk?

Wat is verzuring eigenlijk?

Voeding, stress, straling, medicijnen en overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Jouw lichaam moet deze kwijt om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn urinezuren, melkzuren, vetzuren, azijnzuren en looizuren.

De hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in het bloed vrijkomen is te groot om via de normale uitscheidingsorganen ons lichaam te verlaten. Het lichaam slaat de schadelijke zuurresten op in o.a. de weefsels en gewrichten. Ons lichaam verzuurt steeds meer naarmate we ouden worden, met als gevolg dat op een gegeven moment vermoeidheid, stijfheid, pijnen, slechte nagels en haaruitval kunnen ontstaan.

Welke factoren veroorzaken verzuring?

Voeding

Voedsel dat we eten heeft na verbranding een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en frisdranken laten veel restzuren achter.

Stress

Stress heeft een sterk verzurende werking op het lichaam. In stresssituaties breekt het lichaam veel cellen af waarbij urinezuren vrijkomen.

Overmatige spierbelasting

Bij overmatige spierbelasting produceert het lichaam veel melkzuren. Hierdoor krijg je spierpijn.

Overig

  • Roken
  • Medicijngebruik
  • Straling (zendmasten,  elektriciteit masten, wifi,  telefoons)
  • Luchtverontreiniging

Verzuring is veroudering!

Door de ophoping van zure afvalstoffen kunnen lichaamscellen minder goed hun werk doen. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van zuren maakt cellen steeds minder actief met als gevolg dat de weefsels verouderen. Verzuring maat dus sneller ouder en is een bedreiging voor je vitaliteit op langere termijn.

Ben jij zuur?

Met een PH test kunnen we kijken in hoeverre er een verzuring is en in wat voor mate. Als we deze cijfers in kaart hebben gebracht kunnen we zien wat nodig is om deze verzuring op te heffen.