Wat zijn nou snelle en langzame koolhydraten?

Om te weten wat snelle en langzame koolhydraten zijn, moet je eerst weten wat koolhydraten eigenlijk doen. Koolhydraten zijn een brandstof voor je lichaam. Ze geven het lichaam energie. Ze zijn vooral belangrijk voor je hersenen en rode bloedcellen.

In de voedingswereld bestaan er 2 soorten koolhydraten: Snelle koolhydraten, deze zijn enkelvoudig, en langzame koolhydraten, deze zijn complex/meervoudig. De snelle koolhydraten, het woord zegt het al, worden snel opgenomen door het lichaam. Dit heeft als gevolg dat je bloedsuikerspiegel gaat pieken en dalen. Door veel snelle koolhydraten te eten ontwikkel je een terugkomend hongergevoel en slaat je lichaam de overtollige energie op als lichaamsvet. Producten die snelle koolhydraten bevatten zijn witte pasta’s, aardappelen, brood, koekjes en snoepjes

.

 

De langzame koolhydraten zijn de gezonde koolhydraten. Ze worden langzaam opgenomen door het lichaam en kunnen dus gebruikt worden voor energie. Deze koolhydraten zitten vooral in groente, fruit, havermout en peulvruchten en volkoren pasta. Door deze producten te eten, verminder je bloedsuikerpieken en opslag van koolhydraten als overtollig vet

.

De goede koolhydraten vind je door op zoek te gaan naar de glycemische index(GI) van een product. De GI geeft aan hoe snel een product je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Hoe lager de GI, hoe langzamer de koolhydraat wordt opgenomen. Kies dus voor producten met een lage GI. Een goede langzame koolhydraat heeft een GI van 50 of minder. Als dit getal boven de 50 uit komt, spreken we van een snelle koolhydraat.

Toch moet je niet gelijk alle snelle koolhydraten uit je voeding schrappen. Producten met een GI waarde tussen de 50 en 70 kunnen heel nuttig zijn om te gebruiken vóór een inspanning bijvoorbeeld als je gaat sporten.

[Astrid Hems, Oirschot]

 

 

Leave a Reply