De tijd van de salades komt er weer aan!

Hoe maak je een lekkere en gezonde salade?
Je begint natuurlijk met sla en dan het liefst verschillende soorten sla bijvoorbeeld veldsla, kropsla, rucola en lollo rosso. In ijsbergsla zitten de minste voedingsmiddelen. Hoe donkerder de sla hoe beter.

Andere groenten toevoegen
Verder kun je dan bijvoorbeeld nog toevoegen, courgette, komkommer, paprika, zoete aardappel (in blokjes snijden) en tomaten.

Eiwitten toevoegen
Eiwitten zijn erg belangrijk. Zij zijn de bouwstenen voor je lichaam/spieren, dus deze zijn niet weg te denken in een salade. Dus je kunt toevoegen, tonijn, zalm, biefreepjes, kip of ei, maar bijvoorbeeld zeewier bevat ook eiwitten.

Gezonde vetten zijn net zo belangrijk als de sla en eiwitten
Deze haal je uit bijvoorbeeld de olijfolie die je als dressing kunt gebruiken. Maar ook heel lekker en gezond is avocado. Deze past bovendien heel goed in een salade. Maar ook noten en zalm bevat gezonde vetten o.a. cashewnoten, amandelnoten, hazelnoten, walnoten en paranoten. Pak dan wel de ongebrande en ongezoute variant.

Verse kruiden
Als je bijvoorbeeld verse oregano, basilicum, peterselie of dille of een combi van kruiden door je salade mengt, dan krijg je een heerlijke smaak.

Dressing
Als je verse kruiden door de sla gebruikt, dan heb je aan alleen olijfolie al genoeg, want dan heeft je salade al een heerlijk smaak. Mocht je toch “meer” willen, dan kun je een dressing maken van balsamicoazijn met olijfolie of een yoghurt dressing van bijvoorbeeld 4 eetlepels yoghurt met 1 eetlepel olijfolie, peper, zout en 2 eetlepels fijngehakte groene kruiden (lekker is bieslook, peterselie of dille).

Wil je nog meer vulling?
Voeg dan nog extra kikkererwten of volkorenpasta toe.

 

[Astrid Hems, st Oedenrode]